Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Zašto?

Zašto?

Zašto pokrećemo ovu internetsku stranicu ?

 

Važnost ove tematike i širina problema traže da se na jednom mjestu detaljno analiziraju mnogi aspekti koji su doveli do nesagledivih posljedica za čitavo društvo. Politika je zbog svojih interesa jasno izigrala Ustav RH donošenjem protuustavnih ugovora između Republike Hrvatske (RH) i Svete Stolice (SS) te kasnije s još nekim vjerskim zajednicama.

 

–         mimo ustavnih odredbi i nadležnih institucija pravosuđa vođeni su političko-diplomatski razgovori s Katoličkom crkvom;

–         postoje indicije da su ovako štetni ugovori sklopljeni kao ultimatum priznavanja RH od strane SS;

–         nigdje u svijetu ne postoji takav okvir potpisanih ugovora;

–         niti jedna bogata država svijeta nije dozvolila u pravnom, materijalnom i duhovnom okviru tolike ovlasti jednoj drugoj državi na svom teritoriju.

–         razvidne su činjenice u sva četiri potpisana ugovora da postoje u gotovo svim važnim člancima samo obveze RH prema SS, obrnuto ne postoji.

 

U javnosti se od strane političke ali i crkvene vlasti stvorila klima kako se ti ugovori ne mogu raskinuti na osnovu potpisane izjave obiju strana potpisnika ugovora te da do «preispitivanja» (nikako raskida) takve mogućnosti može doći samo ako se promijene uvjeti i ako to jedna od strana zatraži.

 

Iako su se uvjeti egzistencije čitavog društva drastično promijenili, hrvatsko društvo je potpuno osiromašeno, većina ljudi živi na rubu egzistencije preživljavanja. Samo za Katoličku crkvu godišnje se po nekim podacima izdvaja oko milijardu kuna (jedan dio direktno iz državnog proračuna, a drugi na općinskim razinama i drugim oblicima).

 

S jedne strane imamo protuustavno donesene ugovore jer u Ustavu RH jasno stoji da su institucije crkvi i vjerskih zajednica odvojene od države. Zatim imamo da su ugovori koji opterećuju čitavo društvo (vjernike katolike, ostale vjernike i nevjernike) sklopljeni na način da se pogoduje najviše jednoj vjerskoj instituciji na materijalnoj, privrednoj, financijskoj, pravnoj i duhovnoj osnovi. Dok bi «navodna» ostala manjina trebala šutjeti i biti sretna da ima pravo živjeti u RH.

 

Čitav sklop tih radnji značajno utiče na stanje koje postoji danas u društvu i nikome ne pada na pamet, niti ljudima na vlasti niti biskupima Katoličke crkve pa ni ostalim vjerskim zajednicama, da prepoznaju da su oni u službi naroda, a ne obrnuto.

 

Smatramo da su ugrožena ljudska prava svih građana RH i da se otvoreno treba suočiti činjenicama loših odluka na štetu svih građana, učinjenih u prošlosti i nastavljenih u sadašnjosti. Ustav RH je jasan i trebalo ga je i treba ga i sada poštivati.


Komentiraj