Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Analize i stručne analize » NEVOLJE U HRVATSKOM RAJU / Za upletenost u pranje milijuna Kaptol ga kaznio s godinu dana molitve. Vatikanu se ne sviđaju mutni poslovi prebendara pa je u Zagreb poslao svog istražitelja

NEVOLJE U HRVATSKOM RAJU / Za upletenost u pranje milijuna Kaptol ga kaznio s godinu dana molitve. Vatikanu se ne sviđaju mutni poslovi prebendara pa je u Zagreb poslao svog istražitelja

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

Izvor: https://100posto.hr/news/za-upletanost-u-pranje-milijuna-kaptil-ga-kaznio-s-godinu-dana-molitve-vatikanu-se-ne-svidaju-mutni-poslovi-prebendara-pa-je-u-zagreb-poslao-svog-istrazitelja

Naš komentar:
Umjesto da molitva biskupima bude dio njihovog poslanja

(posla), za njih je molitva kazna. Od molitve puno im je draži

novac, politika i moć! Izaslanik pape nije došao radi duhovnog,

već samo: “gdje su pare!? Zar to nije suludo i apsurdno!?


Mia Mitrović
03.04.2019.11:10
Na Kaptolu je ovih dana počelo novo poglavlje napetog krimi romana

Papa je Franjo izgleda kardinala Josipa Bozanića i domaće crkvene velikodostojnika uzeo na pik. Već ih neko vrijeme jednostavno ne pušta na miru. Najprije im je poručio kako više neće tolerirati veličanje ustaštva. Josip Bozanić je stoga oko Dana sjećanja na holokaust priredio adekvatno obilježavanje u Katedrali, a u govoru je vrlo jasno i koncizno, na iznenađenje mnogih osudio ustaške zločine i veličanje poraženog kvislinškog režima Ante Pavelića.

 

Ni mjesec dana nakon toga, papa je u Vatikan pozvao zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na nedavno održanu konferenciju o pedofiliji na kojoj je jasno kazano kako se takvo što u crkvenim redovima više neće tolerirati, a to vrijedi i za naše svećenike.

Nevolje u raju

Početak travnja označio je nove nevolje za Kaptol. U utorak je zagrebačkom kardinalu Josipu Bozaniću u posjet stigao Józef Michalik, umirovljeni nadbiskup Przemyśla. Večernji je neslužbeno doznao kako je umirovljeni poljski nadbiskup u Zagreb poslan iz Vatikana u istražiteljsku misiju pa čitava priča dobiva prizvuk detektivskog romana.

Misija poljskog biskupa je otkriti je li Bozanić bio upoznat s aktivnostima prebendarskog reda koji je, na čelu s dekanom monsinjorom Mijom Gabrićem optužen da je crkvenu imovinu kojom je trebao upravljati i uvećavati ju u mutnim poslovima u građevinu, svetu mati Crkvu olakšao za više desetaka milijuna eura.

Inače, prebendarski red postoji od 13. stoljeća i red je kojem je zadaća brinuti o imovini Crkve i ako je moguće, oploditi ju. U svom djelovanju imaju velike ovlasti, a svoje odluke mogu donositi bez biskupova odobrenja tako da djeluju kao svojevrsna država u državi.

Psalam za pokoru

Kada je početkom prošle godine otkrivena afera prebendari u kojoj su sklapani po crkvu štetni ugovori sa sumnjivim građevinskim tvrtkama (između ostalih i onom generala Zagorca), Mijo Gabrić i sedam prebendara smijenjeno je sa svojih dužnosti.

Kao pokoru zbog sudjelovanja u mutnim poslovima u kojima su ‘oprani’ milijuni eura, Gabrić je dobio sedam godina zabrane upravljanja crkvenim dobrima, pet godina zabrane istupanja o svim dobrima Zbora prebendara. Godinu dana svaki dan mora moliti psalam “Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome”, šest mjeseci mora biti na nemrsu i utorkom i petkom, mora ići na duhovne vježbe i pet godina uplaćivati novčane iznose karitativnoj ustanovi. Protiv njega će se pokrenuti i postupak nadoknade štete.

Sličnu su pokoru dobili i ostali, no nakon Vatikana, slučajem bi se moglo pozabaviti i hrvatsko pravosuđe


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: