Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Bogatstvo Vatikana » Papa na listi “najbogatijih na burzi” Italije

Papa na listi “najbogatijih na burzi” Italije

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

Vaš pregled o bogatstvu crkava nalazim veoma informativnim i važnim. Ali u vezi s Italijom ima se reći bitno više.

Tako su talijanske novine La Padania 21.6.1998. izvjestile o novoj knjizi Maria Guarina s naslovom “I Mercanti del Vaticano” (“Poslovni ljudi Vatikana”). Novinar Max Parisi u tom članku izvještava da se skoro jedna trećina nekretnina (kuće i palače) grada Rima nalazi u posjedu Vatikana. Te nekretnine “neprocjenjive vrijednosti” kncentrirane su na najboljim položajima, jer, tako piše Parisi: ”Prije svega se jednom mora utvrditi da je Vatikan u Rimu pri kupnji svojih parcela točno promislio njihov pložaj: Zaboga, nikakva loša ili mračna periferna područja. Tamo kuće kupuju siromasi, narod. Naprotiv, Sveta stolica a.d. pri kupnji ima bitno bolji ukus … Čitavo područje od Campo di Fiori do Tibra, nasuprot anđeoske tvrđave, pored Piazza Navona i okolne ulice praktički je potpuno u posjedu Vatikana. Radi se o nešto manje od plovice povijesnog središta … To je više od 2500 palača … Ali najljepše još dolazi: Pretežna većina ovog bajkovitog imanja je izuzeta iz obveze plaćanja poreza.”

Mnoge nekretnine prije svega se uopće ne pojavljuju u katastru, jer važe kao “inozemni teritorij”.

U tom članku nalazi se i primjer koliko beskrupulozno se Vatikan bavi građevinskom špekulacijom: Prije otprilike godinu dana jedna od najuglednijih katoličkih gimnazija u Rimu imenom “Pijo XII.” bila je jednostavno zatvorena, učitelji otpušteni. Navodno da je bilo malo prijava, što su učitelji žestoko osporili. Škola se sada preuređuje – u luksuzan hotel koji će valjda već za “svetu godinu” 2000 donositi odgovarajuću dobit. “Točno promatrano jedan je hotel bitno lukrativniji od jedne sasvim banalne škole”, piše Parisi.

Rim međutim nije pojedinačan slučaj. Već 1977. časopis “L′ Europeo” je izvijestio o primjeru Verone i pokazao fotografiju plana grada u kojem je otprilike polovica zgrada bila crno obilježena – vlasništvo Crkve. Slično je u mnogim drugim talijanskim gradovima. Direktor časopisa je uostalom nakon izlaska tog članka bio otpušten.

Prema podacima La Padanie papa Ivan Pavao II. se pojavljuje na listi “najbogatijih na burzi” Italije na 51. mjestu s akcijama u visini od 93 milijarde lira. Parisi piše o Guarinovoj knjizi: “Kada čitatelj ne bi od samoga početka znao ime glavnog sudionika o kome se radi, naime Sveta stolica, tada bi on na kraju knjige neizostavno došao do zaključka da se radi o istraživanju jedne grupe opskurnih likova na čelu financijske mafije sa sjedištem u nakoj maloj južnoameričkoj državi koja je sasvim pod kontrolom trgovaca drogom … Što ima Isus zajedničkog s IOR [vatikanska banka], palačama, građevinskim parcelama, luksuznim hotelima i najskupljim terasnim stanovima Rima? Što zajedničkog imaju vjera i 160000 milijardi lira [= 160 milijardi DM] vlasništva nekretnina?”

Pismo čitaoca iz Italije iz brošure “Prorok” (Dijalog proročice Gabrijele sa katoličkim i evangeličkim teologom)

Priredio: Aris Kostadinov


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: