Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Bogatstvo Vatikana » Kako se snašla drugarica Crkva TRAFIKA PREDRAGA LUCIĆA

Kako se snašla drugarica Crkva TRAFIKA PREDRAGA LUCIĆA

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

Napisao: Predrag Lucić
Potomcima u Jugoslaviji oslobođenih, a u Hrvatskoj iznova obespravljenih kmetova, preostaje samo da na sudu pokušaju osporiti novopriznato vlasništvo Crkve nad nekadašnjim feudom i da dokažu kako ih je ova najnovija država na prijevaru razvlastila

Kako-se-snasla-drugarica-Crkva_print_imageJest, dozlaboga je dosadno tralalakanje velikodostojnika Crkve u Hrvata o komunističkom mentalitetu, toliko dosadno da to već postaje zabavno. Stoga se, braćo i sestre, u ovom adventskom ozračju dajmo razonoditi i friško učmalom izjavom Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, o izvorištima korupcije u ovoj kršćanskoj zemlji. »Pojedinci su se okoristili držeći se nekoć popularne krilatice bivšeg režima: ‘Snađi se, druže!’«, kazao je msgr. Srakić na božićnom prijemu, razveselivši nas svojom deklarativnom potporom »svakom obliku borbe protiv korupcije« pod čime on očito podrazumijeva borbu protiv svakog oblika komunizma.

Vrag slučaj je htio da nadbiskup ovu svoju antikomunističku tiradu izgovori baš na dan kad su novine izvijestile o novoj rundi žilave pravosudne bitke u kojoj Sveta Mati Crkva brani svoje feudalne povlastice od raspomamljenih potomaka svojih nekadašnjih kmetova. Taj boj se bije na zadarskom Općinskom sudu, gdje nasljednici robova Božjih i kmetova Crkvinih nastoje osporiti odluku kojom je benediktinskom samostanu Sv. Marije dopušteno da se uknjiži kao vlasnik 800 hektara zemlje u Petrčanima.

Poduzetne benediktinke su svoje imanje na tom području širile od 11. stoljeća, kada je redovnica Čika iskoristila dobrodušnost svoga brata, kralja Petra Krešimira IV. da u crkveno vlasništvo upiše prvi komad grunta, pa sve do 1930. kada je u Kraljevini Jugoslaviji provedena agrarna reforma kojom je to nagomilano zemljište oduzeto Crkvi, uz obavezu plaćanja naknade, i dodijeljeno kmetovima koji su Svetome Feudalcu sve do tada morali davati trećinu, pa čak i polovicu uroda. Godine 1947. i FNR Jugoslavija donosi Zakon o ukidanju agrarnih odnosa feudalnog karaktera, te nacionalizira posjed u Petrčanima koji se u zemljišnim knjigama još uvijek vodio kao samostansko vlasništvo. Crkva se, navodno zbog rata, nije isknjižila iz katastra, niti su se bivši kmetovi uknjižili kao novi vlasnici. No, nove jugoslavenske vlasti nisu osporavale njihovo pravo stečeno 1930. da posjeduju zemlju koju su obrađivali.

Uspostavom Republike Hrvatske dolazi zlatno doba za feudalce, kako ove nove, tako i one prastare poput Crkve. Denacionalizacijom se i onih 800 hektara u Petrčanima vraća zadarskim koludricama, koje naprasno oslobađaju zatomljene poslovne talente, pa dijelove tog posjeda prodaju austrijskim hotelijerima, daju ih u koncesiju vinarskim poduzetnicima ili ih nude nesuđenom predsjedniku HNS-a Igoru Štimcu za izgradnju sportsko-turističkog kompleksa.

Potomcima u Jugoslaviji oslobođenih, a u Hrvatskoj iznova obespravljenih kmetova, preostaje samo da na sudu pokušaju osporiti novopriznato vlasništvo Crkve nad nekadašnjim feudom i da dokažu kako ih je ova najnovija država na prijevaru razvlastila. I da u ovim adventskim danima, dok msgr. Srakić anatemizira »komunističku« krilaticu »Snađi se, druže!«, svjedoče kako se u novom feudalizmu snašla drugarica Crkva. kraj teksta


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: