Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Bogatstvo Vatikana » U trećem stoljeću biskupi koji su prigrabili kormilo u crkvi, počeli su crkvene prihode dijeliti veoma neobično: Jednu četvrtinu zadržali su sebi, jednu četvrtinu dobio je kler, jedna četvrtina je služila za održavanje crkvenih zgrada, – a jednu četvrtinu dobili su siromasi.

U trećem stoljeću biskupi koji su prigrabili kormilo u crkvi, počeli su crkvene prihode dijeliti veoma neobično: Jednu četvrtinu zadržali su sebi, jednu četvrtinu dobio je kler, jedna četvrtina je služila za održavanje crkvenih zgrada, – a jednu četvrtinu dobili su siromasi.

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

rome-2363830_960_720

Fotos: Vatican – Pixabay

Bogatstvo Vatikana

Vatikan je 1929. na temelju konkordata s Musolinijem primio od talijanske države 91,7 milijuna dolara kao odštetu za ukidanje crkvene države 1870. (posjeda crkvene države pape su se lukavošću domogle u ranijem srednjem vijeku, na temelju ogromnog krivotvorenja isprava.) Tih 91,7 milijuna dolara su se otada s kamatama i kamatama na kamate mnogostruko uvećali.

1952. časopis Oggi je procijenio zalihe kapitala na vrijednost od 11,5 milijardi dolara – tada drugo po veličini državno bogatstvo na svijetu, iza bogatstva SAD. Oggi kaže da se Veliki dio toga sastoji od zlatnih poluga koje su bile pohranjene u SAD.

U osamdesetim godinama Vatikan je izazvao pažnju javnosti, jer je svojom vlastitom Bankom “Istituto delle Opere di Religione” (Institut za religiozna djela) vjerovatno bio upleten u internacionalne poslove pranja novca i imao dobre odnose s Mafijom.

Vatikan u Italiji raspolaže, po Karlheinzu Deschneru (“Ponovno je zakukurikao pijetao, 1979”) s preko pola milijuna hektara zemlje “i to u najplodnijim područjima. …Samo u Engleskoj katolički crkveni zemljišni posjed iznosi skoro 100 000 ha, … u Francuskoj pola milijuna, u Sjedinjenim državama nešto preko 1 100 000 ha.”

Vatikan raspolaže, također po Deschneru, posjedom akcija u “francuskim naftnim društvima, argentinskim plinskim i električnim centralama, bolivijskim rudnicima cinka, brazilskim tvornicama gume, sjevernoameričkim čeličanama …”

U Italiji Vatikan je navodno sudionik brojnih električnih i telefonskih društava i vlasnik dviju željezničkih linija i sedam banaka. Aviokompanija Alitalia i automobilska firma Fiat su “u dijelu dostojnom pažnje” u rukama klera.

U SAD Vatikan ima “jak utjecaj” na četiri velika čelična koncerna, na General Motors i brojne druge firme. A njemu “pripada s 51% udjela kapitala faktički najveća privatna banka svijeta, Bank of America”. (Karlheinz Deschner, OPUS DIABOLI, 1990.)

U Njemačkoj kapital Vatikana i katoličke hijerarhije nalazi se u sljedećim poduzećima: BASF, BMW, DEAG, Bayer, Linde, Siemens, Mannesmann i brojnim drugim.

 Kako je nastalo crkveno bogatstvo?

U trećem stoljeću biskupi koji su prigrabili kormilo u crkvi, počeli su crkvene prihode dijeliti veoma neobično: Jednu četvrtinu zadržali su sebi, jednu četvrtinu dobio je kler, jedna četvrtina je služila za održavanje crkvenih zgrada, – a jednu četvrtinu dobili su siromasi. Mnogi biskupi i svećenici su osim toga vodili razgranate kamatne i zelenaške poslove ili su pronevjerili novac. Patrijarh iz Aleksandrije u Egiptu trgovao je vlastitom flotom.

Konstantin je oslobodio crkvu od većine izdataka. Crkvena svjetina (predvođena od više “svetaca”, na primjer sv. Martina) uništila je i opljačkala u narednim stoljećima poganske hramove i ne-katoličke crkve i preuzela njihovu imovinu i zemljišnji posjed.

Mnogobrojni klerici držali su i robove – tako je ostalo tijekom čitavoga srednjeg vijeka.

Crkve i manastiri primali su crkvenu desetinu, koja je po potrebi bila utjerivana i oružanim nasiljem. Desetinom, poklonima i unosnim poslovima posuđivanja novca, manastiri su stekli bezgranična bogatstva. Mnogi monasi su također krivotvorili posjedovne isprave da bi uvećali manastirski posjed. Crkva je ciljano poticala grabež nasljedstva. Papa Aleksandar III odredio je npr. 1170. da testament nije vežeći ako nije napravljen u prisutnosti svećenika. Ostavljanje nasljedstva vlastitoj djeci, crkva je već u antici označila moralno pokvarenim.

Najbolje mogućnosti prihoda imali su naravno pape: Oni su crkvene službe prodavali za pristojbe najboljem ponuđaču, naredili su križarske poreze, prodavali oproste, a u renesansi postojao je čak bordel vođen od pape. Biskupi i svećenici su također naplaćivali u svakoj prilici za bilo koje liturgijske postupke. U Meksiku 19.og stoljeća cijela se obitelj morala zadužiti da bi mogla platiti jednu sahranu.

Cjelokupna svojina “privedenih” krivovjernika i vještica bila je zaplijenjena i podijeljena između crkve i države. Obitelj je u pravilu završila na ulici bez sredstava, jer se zbog terora jedva tko usudio da joj pomogne. Također su i potomci naknadno “privedenog” krivovjernika, mogli biti na ovaj način dovedeni na prosjački štap. Bogati španjolski Židovi ili potomci Židova (i njih su progonili – uostalom katolički predujam nacističke rasne zablude) mogli su se otkupiti za visoke novčane iznose – ali najčešće samo za neko vrijeme. Imovina progonjenog bila je takoreći “pogonsko gorivo” za uvijek nova proganjanja.

Mnogo od zlata koje su španjolski osvajači na okrutan način pokrali američkim Indijancima, završilo je u zlatom pretrpanim španjolskim crkvama.

Evangelička crkva je od samog početka znala da sebe načini državnom crkvom i da potajno spravi državni novac za svoje svrhe. Danas u Njemačkoj Luteranska crkva jedva da zaostaje za katoličkom u bogatstvu i moći.

Iz brošure: Prorok, Ono temeljno u našem vremenu za razmišljanje i samospoznaju

Tekst objavljen u kolovozu 1999 god.

Priredio: Aris Kostadinov


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: