Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Moć bogatstva u službi vjere » JUČER JE DANAS // ZATUPLJIVANJE MASE

JUČER JE DANAS // ZATUPLJIVANJE MASE

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

Oglasi

Autor: Dominik Petris

Na Internet stranicama Wiki.velv.hr nalazimo pod temom „zatupljivanje mase“ članak o zatupljivačima masa. Sadržaj govori o načinu na koji korporacije, mediji i institucije zatupljuju društvo, te kako takvo društvo iskorištavaju za postizanje svojih ciljeva i interesa. Zatupljivači su televizija, reklame, Big brother, video igre, internet, politika, slavne osobe, navike, obrazovanje, te crkva i banke:

tekst dominij p.

Slika 1. Brainstorming za našu temu Institucije

Crkva

Kroz povijest crkva je iskorištavala, ubijala i zatupljivala ljude. Nekada je imala puno veću vlast nego danas, a papa nije bio sveti čovjek, već kralj. Križarski ratovi i dan danas broje najviše žrtava u povijesti čovječanstva.

Galileo

Galileo Galilei optužen za herezu i prisiljen odreći se svojih teorija: točnih, ali kontradiktornih crkvenim naučavanjima u 17. St.

Kako je sve počelo : Papa Urban ll, u strastvenom, propagandističkom govoru pred tisućama prikupljenih vjernika u Clermontu, u Francuskoj, 27.11.1095, poziva sve istinske kršćane da oslobode Svetu Zemlju od Muslimanskih nevjernika, koji su je osvojili stoljećima prije i sada naplaćivali hodočasnicima ulaz. Tisuće naivnih vitezova, kmetova, pa čak i nekoliko kraljeva stavlja na svoje tunike veliki crveni križ i odlazi u 200. godišnji rat za oslobađanje navodnog Isusovog groba. Začinjen prijetnjom pakla i obećanjem nagrade (konkretno Papa je udijelio “izlazak iz čistillišta svim sudionicima direktno u Raj” – poznato?), poziv je naišao na neočekivani odaziv. Oni koji su pročitali o nasilju u Bibliji znaju da i Križarski ratovi i Inkvizicija i progoni Židova i ostalih “pogana” nalaze tamo svoje puno opravdanje.

Inkvizicija: 13 – 18 stoljeća, između 1 i 10 milijuna mrtvih kao i bezbroj mučenih, zlostavljanih i teroriziranih (Der Spiegel, 1.6.1998.).

Križarski ratovi: 11. – 13. stoljeća, do 22 milijuna mrtvih, među njima tisuće njemačkih Židova (Hans Wollschläger, „Die Bewaffneten Wahlfahrten nach Jerusalem” [„Oružana hodočašća u Jeruzalem”])

Pogani”: 9. – 12. stoljeća. Tijekom srednjeg vijeka njemački kraljevi i kneževi nasilno obraćaju „kršćanstvu” ili vrše okrutne pokolje nad deseticama tisuća njemačkih i slavenskih „pogana”. Crkva im za to daje blagoslov ili poziva u „križarske ratove” protiv Slavena. (Karlheinz Deschner, Kriminalgeschichte des Christentums” [„Kriminalna povijest kršćanstva”], svezak 4, 5 i 6)

Židovi: Tijekom srednjeg vijeka od 11. – 14. stoljeća stalni pogromi s tisućama mrtvih, pripremani stoljećima crkvenom hajkom. Julius Streicher na Nürnberškim procesima za opravdanje holokausta izričito se poziva na huškačke govore Martina Luthera protiv Židova (Friedrich Heer, „Gottes erste Liebe” [„Božja prva ljubav”]).

Osvajanje Amerike: U prvih 150 godina nakon osvajanja od strane Španjolaca „u ime Božje” umrlo je 100 milijuna ljudi – „najveći genocid svih vremena” (Teolog Boff, PublikForum, 31.5.1991.).

SpisMavisM.

srednjovjekovno svećenstvo je odlično manipuliralo neukim masama. Katari, valdenzi, husiti, baptisti: Tisuće inovjernika umire po zapovijedi crkava (također i luteranske).

Vještice: 16. – 18. stoljeća – između 40000 i milijun ljudi, najviše žena, umire okrutnom smrću, otprilike polovica u Njemačkoj. Također i Luther naređuje spaljivanje vještica. Uputa za to, „Čekić za vještice” potječe od dva njemačka dominikanska redovnika (s.a. Hubertus Mynarek, Die neue Inquisition” [„Nova inkvizicija”]).Knjiga je izdata po nalogu pape Inoćenta VIII koji je svojom bulom Summi desiderantes (1484) ozakonio i legalizirao procese protiv vještica. U knjizi se citatima i tekstovima iz Starog i Novog zavjeta, tradicijom crkve i mišljenjima crkvenih otaca i papa dokazivalo ‘sveto pravo’ da Inkvizicija progoni heretike i da najgore od njih proglasi za čarobnjake i vještice. Tisuće žena je smaknuto pod sumnjom da se bave magijom, a najčešći pravi razlog je bio koristoljublje. Ako je žena proglašena vješticom sva njena imovina je pripala crkvi. Danas se to naziva sukob interesa, u srednjem vijeku-pobožnost.

Banke

Banke varaju na kreditima?!? Ma nemoguće…

Kupujete stan. Treba vam novac. Treba vam kredit. Gledate po internetu, obilazite banke, i raspitujete se oko uvjeta. Birate model, godine plaćanja, jamce, rok, gomilu, gomilu bitnih i nebitnih stvari.Na početku, prije bilo čega drugoga, pitate za kamatu. Naravno, što manja kamata, to bolje. Čak, ako ste malo više zainteresirani koliko vas taj kredit košta, tražite i EKS, ili efektivnu kamatnu stopu. Sada smatrate da je to to – nema potrebe išta računati kada vam banka točno izračuna koliko je kamata. Pa ne bi vas oni prevarili. Je li to baš tako? Krivo.

Dakle, uzmimo hipotetsku situaciju da vi dižete stambeni kredit u iznosu od 100,000 EUR. Kamata je 6%. Dakle, koliku ratu biste trebali plaćati? Po poštenom konformnom kamatnom izračunu, dakle kamatnom izračunu koji računa kamatu samo na neotplaćeni dio kredita, to bi bilo oko (zanemarimo decimale) 589 EUR. Koliko ćete stvarno plaćati? Plaćat ćete oko 599 EUR. Gdje je nastala razlika od 10 EUR u korist banke(zar ste mislili da može u vašu)? Jednostavno, banka vam je obračunala kamatu po proporcionalnoj metodi, metodi koja se vrlo rijetko u svijetu koristi i metodi koja računa kamatu na cijeli iznos kredita, a ne na neotplaćeni dio. Dakle, imate kredit, redovito banci plaćate ratu, s ratom vraćate i dio kredita, ali uredno plaćate i kamatu za već otplaćeni dio.

Jedina banka koja to tako nije radila sve donedavno je bila Zagrebačka banka. Sada je promijenila način izračuna i postojećim korisnicima kredita poslala dopis u kojima ih obavještavaju da su, svemogući kakvi jesu, promijenili način obračuna. U dopisu piše da je to zbog „usklađivanja s bankarskom praksom u Hrvatskoj”. Doista. Uskladili se jesu, u lopovluku i pljački… na sitno, dovoljno da se raja ne pobuni…

Uz objašnjenje vam imaju hrabrosti reći „da to nije velika razlika”. Možda to i nije velika razlika, ali bilo bi pošteno da je nema. Jer nikada, ali nikada nećete doživjeti da „nije velika razlika” vama u korist.“

Vidimo da su, po primjeru crkve i banaka, principi zatupljivača isti – obmanjuj i vladaj. Novac je bog iluzije obmane.

Gdje je stvarni, pravi Bog? Bog stvarni i pravi je Ljubav spram bližnjega svoga, te stoga bližnjega iskorištavajući i obmanjujući štetu činimo – sebi.

Kolike su štete? Kakav je karakter upozorenja javnosti, a i osvještenje vlade o trošenju sredstava proračuna koje je dovelo do današnje krize, čitamo:

Slobodna Dalmacija

04.06.2009. 

Davor Krile: Crkva zakasnila – tri dana

Mirakul! Senzacija! Katolička crkva, odnosno biskupska komisija Iustitia et pax napala Vladu i HDZ!

Te da su rasprodali obiteljsko srebro, te da su opsjednuti nepotrebnim megalomanskim projektima, te da nas vode u dužničko ropstvo, te da ne vide brojne probleme građana…

Trebali bi ljudima u krizi zamrznuti kredite, trebali bi više oporezivati kapital, a manje rad, trebali bi omogućiti besplatno školstvo i zdravstvo…, progovorili su biskupi kao iz Svetoga pisma.

Kad ih je tzv. mali čovjek čuo, razgalilo mu se srce i sigurno je odmah pomislio kako je prava šteta što komisija Iustitia et pax nije imala svoju listu na proteklim izborima.

Tako je građanin pokorni nehotice očešao samu bit ove kaptolske kritičke ofenzive, ali je nije do kraja osvijestio: njezin ključni moment upravo je u datumu. Ovu socijalno osjetljivu, čovjekoljubnu i razložnu kritiku državne politike Crkva je, naime, lansirala u javnost trećega dana po okončanju lokalnih izbora.

A do izbora je i u biskupskim poslanicama i u porukama s oltara agitirala mahom za stranke koje su za vjeronauk u školama i koje osuđuju komunističke zločine. Brigama za mlade obitelji, zamrznutim kreditima, borbi protiv korupcije ili besplatnom školstvu i zdravstvu u propovijedima naših pastira tada nije bilo mjesta.

Nije, međutim, Crkva u Hrvata nimalo raspolućena, tj. u sukobu sa samom sobom, kako bi se iz njezinih kontradiktornih poruka dalo zaključiti. Funkcionirajući do izbora kao tihi koalicijski partner HDZ-a, a nakon izbora kao supstitut za pasivnu i mučaljivu opoziciju, ona sebi već godinama pragmatično priskrbljuje sve što joj u životu treba: i proračunske privilegije i moralni kredit zahvaljujući kojemu se i dalje može titulirati savješću ovoga društva.

Premda je ovaj put riječ o temama koje doista čine supstanciju njezina socijalnog nauka, činjenica je da taj nauk Crkva uvijek jednako dosljedno ne zagovara, a kamoli provodi.

Da je riječ o iskrenom stavu, u sklopu protukriznih mjera bili bi predložili i ukidanje barem dijela vlastitih proračunskih privilegija, čime bi ova priča postala nešto puno ozbiljnije od pukog moralnog igrokaza.

Neuralgične točke

U ovom i proteklom mandatu Sanaderove Vlade u nekoliko je navrata zaiskrilo za relaciji Kaptol – Banski dvori, no nikad dosad zbog socijalno-ekonomskih pitanja.

Dapače, kad je riječ o neradnoj nedjelji, ti motivi su rutinski pogaženi. Političko-religijski seizmografi bilježe tri ključna temata njihovih neslaganja:

1. Zakon o zabrani diskriminacije (tzv. Kosoričin zakon Crkva je optuživala da legalizira istospolne brakove)

2. Zakon o radnoj nedjelji (zahvaljujući upornim pritiscima Kaptola nedjelja je postala neradna)

3. Zakon o umjetnoj oplodnji (aktualnu zakonsku inicijativu Crkva ne podupire jer ona, tobože, čin oplodnje prebacuje izvan područja ljudskog djelovanja, čime rađanje ne postaje ljudski, nego tehnički čin)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: