Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Reagiranja » Beus Richembergh (HNS): Pristaša sam vjerskog poreza

Beus Richembergh (HNS): Pristaša sam vjerskog poreza

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

Vecernji.hr

OBJAVA: 24.05.2013 / 10:02

Udruga David peticijom traži da i Katolička crkva plaća porez

A hodočašća? 
Područje je to gdje se obrće velik novac bez nadzora, tvrdi Richembergh

Piše: Božena Matijević

Peticiju udruge David, kojom se traži oporezivanje Crkve, teolog i svećenik Adalbert Rebić drži legitimnom. No, smatra da udruga nema pravo u nekim zahtjevima jer traži oporezivanje cjelokupne crkvene imovine, plaćanja vjenčanja, krštenja, misa…

Mise neoporezive

– Nema se pravo tražiti plaćanje poreza na mise jer su u svim državama darovi, donacije i milostinja oslobođeni poreza. Uostalom, Crkva na svu svoju imovinu kojom ostvaruje profit plaća porez i nije mi baš jasno na što udruga David misli jer se na katedrale i crkve porez i ne može plaćati jer su to mjesta gdje se obavlja bogoslužje – kazao je Rebić. Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh upozorava pak u ovom slučaju na postojanje sive ekonomije koju bi svaka uređena država nastojala suzbiti. Poziva se i na načelo jednakosti svih pred zakonima pa onda nema razloga da se to načelo ne primjenjuje i na Crkvu. Mogu se tu, naglašava, uvesti neke olakšice, ako nešto ima humanitarni karakter i ako se od toga ima socijalna korist.

– Kada se radi o Crkvi, u neka se pitanja i ne može zadirati, no po pitanju obveza i novca koji se dobije od države ili od donacijama, tu se Crkvu treba pitati za zdravlje. Radi se tu o neprincipijelnosti jer svi mi plaćamo Crkvi neovisno o tome jesmo li njeni pripadnici ili nismo. Zato sam pristaša vjerskog poreza i onda kao građanin odlučujete hoćete li novac dati u humanitarne svrhe, civilnom društvu ili crkvi kojoj pripadate – izjasnio se Richembergh koji posebno upozorava na problem hodočasničkog turizma gdje se “obrće ogroman novac koji nitko ne kontrolira, nitko ne zna koliki je to novac, u čije džepove ide, tko ga i za što troši”.

Ugovor bez javne rasprave

– Kad je potpisan ugovor sa Svetom Stolicom, nije bilo javne rasprave, a bila je nužna. Tad bi se moglo raspravljati i treba li se Crkva financirati sama, samo od građana koji to žele… – kazao je sociolog Branko Ančić.

>>Bacaju kontru – skupljaju potpise da odrežu porez Crkvi

http://www.vecernji.hr/vijesti/beus-richembergh-hns-pristasa-sam-vjerskog-poreza-clanak-558491


1 komentar

  1. Vuk Marijan kaže:

    Ipak je TITO BIO u pravu crkve su mogle da se bave crkvenim pitanjima, a ne političkim , ko sa đavolski tikve sadi o glavu mu se razbijaju, crkva sve što ima stekla je od naroda, ito je sve vlasništvo naroda, a ne popova , a oni sve svojataju i kriju se iza svoje organizacije “CRKVE” da je DRŽAVA pametna , a nije i sva crkvena dobra su DRUŠTVENA DOBRA, KOJIMA JE VLASNIK NAROD , a CRKVA ako želi to da koristi naka plati najamninu.
    MOŽEMO NASTAVITI KO ŽELI ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: