Financiranje i bogatstvo crkvi

Zavaravanje

Najnoviji komentari

Vuk Marijan on Beus Richembergh (HNS): Prista…

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

Oglasi

Žrtvena životinja je čovjek koji ne samo da plaća crkveni porez, već porezima koje plaća državi dodatno podupire crkvu, svejedno da li je član crkve ili ne. Osim toga vjernik pridonosi bogatstvu institucija crkve puneći škrabice i kesice, i još kod svog crkvenog vjenčanja, kod svog pogreba ili kod krštenja svoje djece i kod puno drugih prilika plaća, odnosno bogato dariva.

Plaća jednog župnika ili svećenika koji je povezan s crkvom dotječe u crkvene kase iz mnogih izvora – preko državnih subvencija koje plaća narod, bez obzira da li je netko vjernik ili nije, preko crkvenog poreza kojeg plaća vjernik, preko dobrovoljnih priloga za crkvu, preko skupljanja priloga, preko naslijeđa, preko škrabica i preko kesica, koje je opet narod punio i puni, tako da se uvećava bogatstvo crkve koja se time bogati.

Postavlja se pitanje: Kojem zaposlenom je tako dobro kao jednom službujućem teologu?

Višestruko nezamislivim i u tajnosti držanim bogatstvom službenih crkava, koje sigurno više neće proći kroz iglene uši, o čemu je Isus rekao “Prije će deva proći kroz iglene uši, nego što bogataš dospije u Kraljevstvo Božje” – sve se više i više razvijao zahtjev za moć svećeničkog staleža, koji je često provodio i provodi svoju volju nad državom, otkad je Konstantin rimsku crkvu učinio državnom crkvom. Ona se naziva “kršćanskom” crkvom, ali sve to jedva da više ima išta zajedničkog s učenjem Isusa, Krista. Isus je između ostalog učio: “Ne trebate sakupljati blaga na zemlji, gdje će ih moljci i hrđa izjedati i gdje će lopovi provaliti i pokrasti ih.” A pri kraju Ivanovog Otkrivenja, u svezi s  Babilonskom  bludnicom – simbolom profanirane crkve s pravom se kaže: “Iziđite iz nje, moj narode, da nemate udjela u grijesima njenim i da ništa ne primite  od njezinih muka.”

U svezi s evangeličkom crkvom  predsjednik savjeta evangeličke crkve u Njemačkoj je 29.12.1997 izjavio njemačkom tisku: “…mi smo zapravo još uvijek bogata crkva.” Postavlja se pitanje. Tko je evangeličku crkvu učinio bogatom? Opet obveznici crkvenog poreza i država sa svojim subvencijama. Što bi Isus na to rekao?

Isus iz Nazareta je dozivao: “Jao vama bogatima” (Lk. 6,24), a svoje sljedbenike On nije učio financiranju preko crkvenog poreza. Porez je bio uveden u 19. stoljeću, a katoličkoj i evangeličkoj crkvi u devedesetim godinma priskrbio je  godišnje prihode bez odbitaka od oko 17 milijardi DM. Daljnje milijarde crkve dobivaju godišnje preko državnih subvencija. Tu spadaju prije svega preko četiri milijarde državnim školama za vjersku religioznu poduku obiju crkava i takozvane “dotacije”. Ove posljednje su obeštećenja koja se od 1817. plaćaju godišnje objema crkvama zbog podržavljenja, najvećim dijelom iz vremena pod Napoleonom.

Kod nacionaliziranog posjeda radilo se primjerice o zemljišnim posjedima koja su dospjela u ruke crkava ratnim sporovima ili zapljenom posjeda njihovih žrtava nakon spaljivanja vještica i heretika. Usprkos tome katolička i evangelička crkva, već skoro dva stoljeća godinu za godinom dobivaju naknadu za ovaj djelomični gubitak.

Isus iz Nazareta također nije učio svoje sljedbenike da na ovaj način trebaju postati bogate crkve.

U konkordatima ili državno-crkvenim ugovorima crkve su si osigurale daljnje državne milijarde davanja, primjerice za potpuno financiranje višegodišnje teološke izobrazbe na univerzitetima ili visokim crkvenim školama ili financiranje dušebrižništva u zatvorima i u vojsci.

Na tekuće uplate službenim crkvama u posljednjim godinama bile su odgovarajućim ugovorima obvezane i nove, istočnonjemačke savezne pokrajine, premda četiri petine tamošnjeg stanovništva ne pripada niti jednoj crkvi.

Tako godišnje pritječu višekratno nova novčana sredstva na već postojeće rezerve kapitala.

Kod katoličke crkve računa se na 80 – 100 milijardi DM rezerve kapitala, kod evangeličke crkve procjenjuju se rezerve također u odgovarajućim milijardama. K tomu dolaze još vrijednosti zemljišta i nekretnina koje samo u katoličkom dijelu iznose preračunato oko 400 milijardi DM. Crkve doduše primjećuju da neke nekretnine nisu za prodaju, međutim uto su neke evangeličke crkvene zgrade preuređene u restorane, sportske centre ili muzeje ili su pak u njima uređeni stanovi, čime su nastale mogućnosti za nove prihode. Crkvena oprema i kultni predmeti koji su izrađeni od puno zlata i dragog kamenja (kaleži, križevi za nošenje itd.) nisu uopće pribrojani u imetak.

Toliko o situaciji u Njemačkoj. Crkve u Austriji i Švicarskoj također primaju potporu u milijardama; u Švicarskoj čak poduzeća moraju plaćati crkveni porez.

Sve to nema nikakve veze s Isusom iz Nazareta. On nigdje nije molio državnu potporu ili financiranje za sebe i svoje učenike. Oni su živjeli po zapovijedi “Moli i radi”, a ne po zapovijedi “Pusti da ti plate tvoje molitve!”

I u Govoru na Gori Isus je opominjao: “Ne sakupljajte blaga na Zemlji…” (Mt.6,19) Crkve međutim sakupljaju blago na Zemlji.

Crkve su se pak teškim milijunima i milijardama vezale na zemaljska mjesta, često na palače i dvorce, a država se čak obvezala snositi troškove održavanja nekoliko tisuća zgrada. Osim ovih “građevinskih troškova” – obaveze države u korist crkve, crkvenim institucijama preko takozvane “zaštite spomenika” pritječu državna sredstva u visini od 270 milijuna DM godišnje.

Daljnje milijunske sume zbrajaju se kod tzv. “davanja” (= namet u žitu, ribi, drvu i drugom) na koja se država obvezala u prijašnjim stoljećima kako bi prehranjivala župnike, i koja u nekim dijelovima zemlje još i danas postoje.

Iako se danas troškovi osoblja financiraju crkvenim porezom ili izravnim državnim uplatama, crkve traže da im se i njihova robna potraživanja obračunaju u novcu te da im se iz državnog proračuna dostave na njihov konto; osim ako se državne vlasti ne oslobode toga visokom otkupninom koja iznosi oko 25 puta više od godišnjeg iznosa.

Izvor:  “Prorok – vanredno izdanje Christusstaat – international”

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: