Financiranje i bogatstvo crkvi

Početna stranica » Bogatstvo Vatikana » Bogatstvo Vatikana

Bogatstvo Vatikana

Najnoviji komentari

Vuk Marijan on Beus Richembergh (HNS): Prista…

Pridružite nam se na Facebook-u!

Pratite nas na Twitter-u!

POTPIŠITE PETICIJU ZA POTPUNO UKIDANJE FINANCIRANJA VJERSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA!

bg-header-top

Oglasi

Vatikan je 1929. na temelju konkordata s Musolinijem primio od talijanske države 91,7 milijuna dolara kao odštetu za ukidanje crkvene države 1870. (posjeda crkvene države pape su se lukavošću domogle u ranijem srednjem vijeku, na temelju ogromnog krivotvorenja isprava.) Tih 91,7 milijuna dolara su se otada s kamatama i kamatama na kamate mnogostruko uvećali.

1952. časopis Oggi je procijenio zalihe kapitala na vrijednost od 11,5 milijardi dolara – tada drugo po veličini državno bogatstvo na svijetu, iza bogatstva SAD. Oggi kaže da se Veliki dio toga sastoji od zlatnih poluga koje su bile pohranjene u SAD.

U osamdesetim godinama Vatikan je izazvao pažnju javnosti, jer je svojom vlastitom Bankom “Istituto delle Opere di Religione” (Institut za religiozna djela) vjerovatno bio upleten u internacionalne poslove pranja novca i imao dobre odnose s Mafijom.

Vatikan u Italiji raspolaže, po Karlheinzu Deschneru (“Ponovno je zakukurikao pijetao, 1979”) s preko pola milijuna hektara zemlje “i to u najplodnijim područjima. …Samo u Engleskoj katolički crkveni zemljišni posjed iznosi skoro 100 000 ha, … u Francuskoj pola milijuna, u Sjedinjenim državama nešto preko 1 100 000 ha.”

Vatikan raspolaže, također po Deschneru, posjedom akcija u “francuskim naftnim  društvima, argentinskim plinskim i električnim centralama, bolivijskim rudnicima cinka, brazilskim tvornicama gume, sjevernoameričkim čeličanama …”

U Italiji Vatikan je navodno sudionik brojnih električnih i telefonskih društava i vlasnik dviju željezničkih linija i sedam banaka. Aviokompanija Alitalia i automobilska firma Fiat su “u dijelu dostojnom pažnje” u rukama klera.

U SAD Vatikan ima “jak utjecaj” na četiri velika čelična koncerna, na General Motors i brojne druge firme. A njemu “pripada s 51% udjela kapitala faktički najveća privatna banka svijeta, Bank of America”. (Karlheinz Deschner, OPUS DIABOLI, 1990.)

U Njemačkoj kapital Vatikana i katoličke hijerarhije nalazi se u sljedećim poduzećima: BASF, BMW, DEAG, Bayer, Linde, Siemens, Mannesmann i brojnim drugim.

Prorok – vanredno izdanje Christusstaat – international

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: